Delar som ofta går sönder

När det gäller begagnade bilar finns det en del delar som går sönder oftare än andra. Det är bra att ha lite koll på de här sakerna så att man kan kolla över dem lite extra innan man köper bilen. Det är också sådana delar som kan vara bra att köpa om man finner billigt någonstans. Här tar vi upp några av de här delarna.

Bromsar

Bromsar är sådant som ofta slits på en bil. Det gäller både färdbroms och parkeringsbroms. Bilar kan ha olika system för hur bromsarna fungerar. Ibland är det trummor, ibland ok och många gånger är det vajrar och bromsrör som kan fela.

Stötdämpning

En bil som har körts mycket, och som varit ute på bilar med potthål, eller som körts på grusvägar kommer med största sannolikhet att vara slut i stötdämpning och fjädring både baktill och framtill. Just stötdämpningen kostar ofta en del att byta ut och det är en hel del saker som omfattas.

Länkarmar och bussningar

Vissa bilar har oftare problem med länkarmar och spindelleder än andra. Dessutom har det stor betydelse var man åker. Om bilen körs i skogen kommer den med största sannolikhet att ha glapp i styrleder och annat. Om bilen däremot bara har körts i stan eller inte är speciellt hårt körd kan man ha lite tur även med de här delarna.

Strålkastare

Om bilen är ny bör strålkastarna inte vara något problem. Om det är så att bilen är lite till åren kan man behöva byta ut reflektorerna eller hela strålkastarna. De kan mattas av med åren och då lyser de inte lika bra. Det kan vara en fara både för föraren själv och för andra.

Vilka bilar är bäst att köpa begagnade?

Det finns inte direkt några bilar som är bättre eller sämre att köpa begagnade. Det gäller bara att hålla koll på bilen man är lite intresserad av, och det kan löna sig att man läser på lite om den aktuella modellen och om det finns några speciella saker som ofta går sönder på bilen. Generellt sett kan det vara bättre att köpa bilar som inte har gått speciellt långt och som inte heller har körts mycket i skogen eller terrängen. Skogskörning sliter en hel del både på bilens delar men också på dess lack när grenar och annat slås mot bilen.

När man tittar på begagnade bilar kan man ibland inte veta vad de har varit ute för. Då kan det vara klokt att man tittar lite extra på om man kan finna kvitton med mera från tidigare reparationer. På dem kan man se vad som har gjorts, samt när. Om bilen har genomgått flera reparationer men det är en lång tid sedan kan det vara bra att kolla upp den lite extra.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*