Säkra ditt garage med radonmätning

Radon finns i princip överallt i naturen. Normalt är det inte alls farligt utomhus, eftersom det är en gas som lätt blåser bort och aldrig koncentreras till farligt höga halter. Fara kan uppstå när radon “fastnar” i huset, men många glömmer bort uthus och garage.

Eftersom radon inte kan ses med blotta ögat, och heller inte har någon lukt, är radonmätning det enda sättet att veta om det finns radon i en byggnad. Radon kommer normalt från marken, men kan också finnas i vatten och själva materialet i byggnaden. Med en effektiv korttidsmätning får du oftast tillräckligt med information om eventuella åtgärder behöver vidtas. I bland kan det dock vara nödvändigt med mätning under längre perioder.

Radon i hemmakontor och hobbyverkstäder

Allt fler jobbar hemifrån från kontor som inretts i gamla uthus. Det är också många av oss som spenderar flera timmar om dagen i garaget. Därför är det viktigt att även mäta radonhalten där. Visar det sig att det är för hög radonhalt, behöver du inte drabbas av panik.

Det är endast under långa perioder, vanligtvis flera år, som du behöver andas in höga radonhalter för att orsaka lungcancer eller andra problem. Men det är trots det viktigt att vidta åtgärder så fort som möjligt. Om inte annat visar det sig att radonhalterna är låga, så att du kan andas ut och slippa oro.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*