Reparera själv

Om man köper en begagnad bil kan det finnas en del att göra på den. Även om man inte kan så mycket om bilar, eller om man inte har haft en bil innan finns det en hel del saker man kan göra själv. Här tar vi upp en del saker som man kan laga eller fixa med på egen hand.

Lättare rostskador

Om bilen har ett stenskott eller en lättare rostskada kan man faktiskt laga den på egen hand. Ett mindre stenskott kan putsas till med en liten slip och sedan fylls det i med lack. En större rostskada slipas ordentligt. Plåten måste glänsa innan man lackar skadan. Innan lackning sker spacklar man så att ytan blir jämn.

Byta lampor

Även den som inte har så mycket kunskaper kan byta lampor i de flesta bilar. Det är dock bra att veta att många av de modernare bilarna måste lämnas in för att man ska kunna byta lampa i dem. I bilens instruktionsbok står ofta hur man byter lampa och hos olika företag kan man genom att skriva in bilens registreringsnummer få veta vilka lampor som passar.

Trasig klädsel

När man köper en begagnad bil kan det hända att klädseln inte alltid är den finaste. Men det kan man faktiskt åtgärda ganska enkelt och faktiskt också ganska billigt. Det finns billiga klädslar att köpa som bara träs på över sätena och som läggs på den gamla klädseln. Det kostar ofta bara några hundralappar att ge bilen ett fräscht utseende invändigt. Man kan också byta ut golvmattor om man så vill.

Lära sig mer om bilen

Om man vill lära sig mer om bilen kan man också gå olika utbildningar på till exempel högskolan eller genom en folkhögskola. Ofta finns kortare yrkesinriktade utbildningar som riktar in sig på just fordon. Man kan också köpa böcker som handlar om den aktuella bilen för att få veta mer om vilka delar den har, hur de kan bytas ut och så vidare.

Om bilen ska lämnas in på service av någon anledning kan det vara bra att titta på för att se hur de gör. Då kan man också titta lite närmare på hur bilen ser ut under, hur rostläget är och så vidare. Det kan vara svårt att se annars.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*